Skip to main content

Cirkelsnack 2 med Birger Thureson

Kongos historia, utmaningar och framtidshopp. Ett cirkelsnack som väcker etiska och moraliska dilemman och utmanar dig på djupet.

Elva år efter journalisten Birger Thuresons intervjubok De glömda kvinnornas röst har han rest tillbaka och sökt upp dem igen för att höra vad som har hänt. Genom allt mörker glimmar det märkligt nog av hopp och framtidstro. Tack vare stöd och hjälp, inte minst från Panzisjukhuset och dess chefsläkare Denis Mukwege, som tog emot Nobels Fredspris 2018, kan kvinnorna berätta om att livet har gått vidare och blivit bättre.

I boken De reste sig och gick vidare, berättar kvinnor om vad de har utsatts för, men också om hur de har det i dag. Det är en bok som andas hopp. I detta cirkelsnack föreläser Birger om Kongos historia, utmaningar och framtidshopp. Det är ett cirkelsnack som väcker etiska och moraliska dilemman och utmanar dig på djupet.

Birger har fil kand och teol mag, är en journalist och författare med en lång rad böcker bakom sig. Han är född 1942 i Sorsele socken, södra Lappland, men bor numera i Sollentuna. Han har en starkt engagemang i människorättsfrågor och har bland annat skrivit om den humanitära krisen i DR Kongo och fredspristagaren Denis Mukweges arbete bland våldtagna kvinnor (boken De glömda kvinnornas röst). Birger Thureson har lett skrivarkurser både i Sverige och utomlands, och är en ofta anlitad föredragshållare.

Cirkelsnack med Birger Thureson utgår från hans bok De reste sig och gick vidare.

Digital studiecirkel

Vi kommer att använda oss av Learnify, en digital mötesplats för att kommunicera, samarbeta, dela erfarenheter och lära av varandra. I plattformen finns också verktyg för att skapa och dela digitala, interaktiva material.

Upplägg

Varje studiecirkel består av 3-5 förinspelade filmklipp. Det kan vara föreläsningar, intervjuer eller samtal.

Som deltagare får du ett inlogg till en sluten studieplats på Learnify. Varje vecka publiceras ett nytt filmklipp som du tittar på när det passar dig. Du och din grupp kan sedan samtala utifrån filmklippet via en chattfunktion. Om ni önskas ses på riktigt för att föra samtalen kring det ni sett går det självklart också bra! Läs mer om Cirkelsnack och hur det fungerar här.

Intresseanmälan

Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret där du kan göra en intresseanmälan. Vi kontaktar sedan dig när vi fått ihop tillräckligt med anmälda för att starta en cirkel. Om ni är en befintlig grupp, kontakta oss så hjälper vi er vidare!