Skip to main content

Bilda och Bokmässan

Den 26–29 september är det åter dags för Bokmässan i Göteborg. Vi är i år framförallt medarrangör till olika kringarrangemang runt mässan.

Bokmässan i Göteborg brukar samla runt 100 000 besökare under sina fyra dagar. Det är en gigantisk mötesplats för alla som är intresserade av kultur i allmänhet och litteratur i synnerhet, liksom av olika existentiella frågor och aktuell samhällsdebatt.

Årets två stora teman är Jämställdhet och Medievetenhet.

Nedan kan du se allt det vi är inblandade i under och runtom Bokmässan 2019.

Svenska Mässan

Bokmässan – Se människan-scenen

Fredag 27 september kl 13.00–13.20

Rymden och vi

50 år efter den första månlandningen har rymdens gåtfullhet inte släppt sitt grepp kring oss. Rymdens alfabet är Maria Küchens filosofiskt reflekterande berättelse om människans relation till det outforskade. Här samtalar hon med med Magnus Sundell.

Arr: Se människan/Svenska kyrkan, Natur & Kultur, Studieförbundet Bilda

Bokmässan i BK

Betlehemskyrkan Vasagatan 26–30, Göteborg

I skärningspunkten mellan konst, religion och samhälle och med utgångspunkt i aktuell litteratur, möts författare, poeter och musiker i samtal, bokreleaser, musik, poesi och föreställningar.

Arrangörer: Betlehemskyrkan i Göteborg, Kultursamverkan Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan, Studieförbundet Bilda

Tisdag 24 sept kl 19.00

Fundamentalisterna och människorna

Möt författaren Annika Hamrud som i sin bok skildrar hur västerländsk fundamentalism på export medför skräck och död för hbtq-personer i Uganda. Ett samtal om tro som övertygelse, som är blind för vad den sår. Hur tro kan vara livsviktig och förödande på samma gång. Ett samtal också om aningslösheten i svensk frikyrklighet. I samverkan med EKHO och Natur & kultur.

Onsdag 25 sept kl 19.00

Barnet – En magisk och musikalisk sonettkrans

Poesi, musik och magi, när poeten Olivia Bergdahl möter musikern och kompositören Kristina Issa med musiker, och Sångensemblen Iris, under ledning av Carin Åkesson. Olivia Bergdahl är aktuell med sin poetiska, feministiska utvecklingsroman Barnet, i sonettform, en bok om hur världen går en annan väg än den man tänkt, om vad vi fått av tidigare generationer och vad vi lämnar efter oss.

Medarr: Ordfront förlag.

Torsdag 26 sept kl 19.00

Det omätbaras återkomst

Ett samtal om sökande, sanning och det som inte låter sig mätas. Möt Jonna Bornemark, filosof och författare, uppmärksammad för boken Det omätbaras renässans, en filosofisk samhällskritik, i samtal med journalisten Eric Schüldt och teologen Joel Halldorf, uppmärksammad för boken Gud: återkomsten. Medverkar gör även Nicolai Dunger med sånger från sin nya skiva, där han nytolkar psalmtexter.

Medarr: Volante, Libris förlag, S:t Lukas

Fredag 27 sept kl 19.00

”Bryan Stevenson, en ny Nelson Mandela”

Bokrelease för den amerikanske juristen Bryan Stevensons bok, i svensk översättning; Riggad sanning. Du möter Stevenson, som av Desmund Tutu beskrivits som en ny Nelson Mandela, i ett samtal med Dona Hariri, svensk jurist och föreläsare, aktuell med boken Fatta lagen, ett samtal om kampen för rättvisa och försoning. Maria Larsson och Robert Eriksson med musiker och sångare, medverkar.

Medarr: Libris förlag, Norstedts

Lördag 28 sept 19.00

Lita på att det ljusnar

Bokrelease för Tomas Sjödins nya bok. Tomas Sjödin är författare, pastor, föreläsare och krönikör, och en uppskattad sommarpratare i Sveriges Radio. Sång & musik av Robert Eriksson och stråkkvartetten OmorfiaBritta Hermansson är värd för kvällen.

Medarr: Libris förlag

Söndag 29 sept 18.00

Visioner av en plats

En scenisk, interaktiv föreställning med Göteborgsrapparen, aktivisten och poeten Vic Vem. Nyskrivet material samt låtar och dikter ur Vic Vems katalog, binds samman av hans egen livshistoria. En resa genom de skilda verkligheter som utgör dagens Sverige. En resa där vi kan möta oss själva, varandra och Gud.

Läs mer på Betlehemskyrkans hemsida
Ladda ner tidningen Väskäl med presentationer av de medverkande

Matteuskyrkan

Djurgårdgatan 17, Göteborg

Lördag 28 september kl 19.00

Alla kan dö – ett samtal om livet

Hur orkar man leva när man vet att man när som helst kan dö? Journalisten Anna Lindman och tecknaren Nina Hemmingsson bar på samma rädsla och bestämde sig för att våga prata med människor som vet att de har kort tid kvar att leva. Deras samtal, intervjuer och Ninas teckningar blev till ”Alla kan dö”, en bok om livet och om människors förmåga att hantera det svåraste. Möt dem i ett samtal med kulturjournalisten och programledaren Eric Schüldt.

Fri entré.

Arr: Matteuskyrkan, Studieförbundet Bilda, Kaunitz-Olsson förlag