Skip to main content

Sprid värmen

Uppdaterad:

I den speciella och annorlunda tid vi lever i just nu vill vi som studieförbund försöka samla goda krafter och visa omtanke om varandra. Vi vill därför uppmuntra till att vara med i hantverksinitiativet Sprid värmen. Tillsammans kan vi göra skillnad. Vill du vara med?

Vi vill utmana dig att sticka eller virka en grytlapp (eller två) och sedan hänga den någonstans i samhället till exempel på ett träd, en lyktstolpe eller vid en busshållplats för att någon som behöver den ska kunna få den. På grytlappen fäster du en etikett med texten:  Kärlek smittar – bra att du denna hittar. En grytlapp skyddar dina händer – vi tar en dag i sänder.

 

Etiketten som du hittar här  i listan nedan kan du skriva ut och laminera. Texten är även översatt till engelska och arabiska. Ta gärna en bild på din grytlapp och sprid idén vidare på sociala medier.
Tagga bilden med #spridvärmen #bildavärme och #hantverkapåverka

Du kan också sticka en halsduk (eller kanske en mössa eller vantar) och sedan hänga den någonstans i samhället till exempel på ett träd eller en lyktstolpe för att någon som behöver ska kunna få den. På halsduken fäster du en lapp med texten Jag är inte borttappad – om du fryser är jag din. Varsågod!

På etiketten till halsduken är texten även översatt till rumänska, engelska och arabiska. Ta gärna en bild på din halsduk och sprid idén vidare på sociala medier.
Tagga bilden med #spridvärmen #bildavärme och #hantverkapåverka

 

Vill du göra mer? Bjud in asylsökande till din hantverksgrupp!

Studieförbunden i Sverige har fått ett uppdrag från regeringen att arbeta med verksamhet för asylsökande människor. Det gäller träning i det svenska språket och samhällsorientering. Genom hantverket kan vi mötas över kulturgränser och det kan få bli en väg in att lära sig det svenska språket. Det praktiska hantverket underlättar språkinlärning och att träffa andra i en grupp skapar sammanhang i ett nytt, främmande land.

Så varför inte bjuda in nya deltagare till er hantverksgupp, starta en ny för den här målgruppen eller kanske förlägga era träffar till ett asylboende? Välkommen att kontakta oss om ni är intresserade av detta. Vi kan hjälpa till med material, kontakter och metoder med mer. Tillsammans kan vi göra skillnad!

 

Idén att sticka något varmt och hänga upp för att ge en annan medmänniska kommer ursprungligen från Usa och hantverksbloggaren Anna Braw som föreläst på arrangemang i Bildas regi. Läs gärna om Sprid värmen på Anna Braws blogg.

 

Är du intresserad av att starta en hantverksgrupp? Hör av dig till oss!

Vi kan hjälpa till med material, kontakter och metoder med mer. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Fler samarbeten, projekt och initiativ

Stickkorg
  • Projekt och initiativ

Stickkorg

Stickkorgen riktar sig till äldre personer på vård- och omsorgsboenden.

Svedbovallen
  • Projekt och initiativ

Svedbovallen

En levande fäbod i Järvsö - mysigt utflyktsmål med fritt betande djur, café, fäbodprodukter, kulturarrangemang och bokningsbara aktiviteter i samarbete med B...