Skip to main content

Skrivarresa med Anita Goldman

Uppdaterad:

I berättelsernas huvudstad berättar vi våra liv och vårt möte med Staden.

Resan blev inställd pga av Coronapandemin. Vi planerar för att genomföra den vid ett senare tillfälle.

(15 – 22 mars 2020)

Kursen

Författaren Anita Goldman och Studieförbundet Bilda inbjuder tillsammans till skrivarkurs i den vackra bergsbyn Ein Karem i Jerusalem. Ein Karem är Johannes Döparens födelseby, i dag en del av Jerusalems stad, belägen på vägen till Betlehem.

Berättelsernas huvudstad

Jerusalem ses inte bara som huvudstad av två folk och som helig i tre stora religioner. Den är också en stad fylld av berättelser, alltifrån de bibliska till berättelserna om alla de som sökt sig till staden, krigat, älskat, skrivit, profeterat.

Vi får under veckan bekanta oss med några av dessa berättelser och möta människor som lever i staden idag och berättar för oss om sina liv, skrivande och ansträngningar att skapa nya, kreativa och mer fredliga berättelser. Men vi hinner också med att under våra skrivarverkstäder syna våra egna livsberättelser och finna verktyg att uttrycka dem i skrift och dela med varandra.

Kursen ger möjlighet till enskilt skivande och samtal i grupp kring språket, vårt tema och vår lust att uttrycka oss skriftligt. Förutom det kommer skrivarkursen att erbjuda guidade turer i Ein Karem, Jerusalem.

Promenader, goda måltider och fri tid för utflykter eller begrundan och återhämtning får vi också tid med.

 

Resan vänder sig till dig som…

  • som längtar efter att skriva, men inte vågat eller vetat hur du skall börja
  • som vill utveckla tekniker och finna redskap för att komma i kontakt med din inre röst
  • som vill fördjupa din kunskap om och förståelse av de bibliska berättelserna
  • som vill besöka Jerusalem och det Heliga Landet på ett annorlunda, kreativt och säkert vis
  • som vill njuta av vackra omgivningar, goda samtal, möten och kreativitet.

Datum

15 – 22 mars 2020

Avgift

Skrivarkursen kostar 19.750 kr. I priset ingår flygresa tur och retur Arlanda – Tel Aviv, transporter i Israel och Palestina, inträden, halvpension med enkelrum.

Är du aktiv, registrerad ledare i Bildas verksamhet och inte varit i Mellanöstern på en Bilda-resa de senaste tio åren har du möjlighet att söka ett bidrag för din resa från den Bilda-region där du bor. Villkoren kan se olika ut i olika regioner.

Kursledning, antal deltagare med mera

Skrivarkurserna leds av Anita Goldman. För de praktiska arrangemangen under resan ansvarar Ann-Sofie Lasell, tidigare direktor på Bildas studiecenter i Jerusalem. Antalet deltagare per kurs är 12 personer. Kursformatet tillåter inte feedback och stöd för den enskilda texten.

Anita Goldman och Ann-Sofie Lasell

Förberedelser

Skrivarkursen förbereds genom en obligatorisk studiecirkel på internet som inleds ungefär två månader innan avresa. I cirkeln uppmärksammar vi sådant som Israels och Palestinas historia och judisk och arabisk kultur.

Boende

Vi bor i enskilda rum på gästhemmet till det mycket vackra klostret Notre Dame de Zion i Ein Karem, med fantastisk utsikt över de terrasserade bergen och dalgången, med vackra trädgårdar och den speciella stämning som bara ett kloster kan ge. Sannolikt bor vi två av nätterna inne i Jerusalem.

Alla deltagare får eget rum, inkl eget badrum, och frukost är inkluderat. Varje dag äter vi antingen lunch eller middag tillsammans, beroende av programmet.

Ein Karem

Ein Karem (namnet betyder Vingårdskällan) är Johannes Döparens födelseby, idag en del av Jerusalems stad, belägen i dess västra del och på vägen till Betlehem. I byn finns förutom Johannes Döparens Födelsekyrka också Visitationskyrkan (där Johannes Döparens mor Elisabeth mötte Jungfru Maria) och även en lång rad kristna institutioner och kloster. I Ein Karem möter en bibliskt vacker natur med mandel-, fikon- citron- och olivträd på de terrasserade bergen, med underbara promenadvägar och idag även ett

Försäkring

Som deltagare i en studieresa med Bilda är du försäkrad via vår försäkring hos ERV. Försäkringen gäller såväl i Israel som på Västbanken. Försäkringen innefattar inte avbokningsskydd. Önskar du avbokningsskydd, kontakta ditt försäkringsbolag, eller ERV som kan erbjuda detta. Observera att avbokningsskydd som regel ska tecknas i samband med bokning av resan.

Bildas studiecenter i Jerusalem

För alla Bildas studiegrupper finns Studieförbundet Bildas studiecenter i Jerusalem, Swedish Christian Study Centre, SCSC, som en resurs, med svensk och lokal personal. På centret finns möjligheter att mötas som grupp och reflektera över intryck, söka information via biblioteket och det omfattande adressregistret till olika organisationer.  Även när gruppen inte befinner sig i Jerusalem fungerar SCSC som en resurs. Läs mer om SCSC här.

 

Anmälan och villkor

Till intresseanmälan

Anmälningsavgift

Anmälan görs via knappen ”Till intresseanmälan” här ovan. Efter att du har fått besked att du blivit antagen för resan betalar du en anmälningsavgift på 2.000 kr mot faktura från Bilda. Med denna avgift bekräftar du anmälningsvillkoren nedan. Du har alltid minst 14 dagar på dig att betala anmälningsavgiften. Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid återbud som sker efter att tiden för ångerrätt (14 dagar) passerat. (Se nedan.)

Ångerrätt

Enligt distans- och hemförsäljningslagen har du rätt att ångra dig och avboka din anmälan genom att meddela oss inom 14 dagar. Tiden räknas från det att vi bekräftat din anmälan. Om du anmäler dig via webben utgörs bekräftelsen av ett e-postmeddelande med bekräftelse. Om du anmäler dig via telefon får du en muntlig bekräftelse i samband med telefonsamtalet.

Du nyttjar din ångerrätt genom att meddela oss per post eller e-post. Meddelande kan även lämnas muntligt. Du har då rätt att återfå hela avgiften. Återbetalning ska ske inom 30 dagar.

Slutbetalning och regler för avbokning

Slutbetalning av deltagaravgiften sker mot faktura cirka en månad före avresan.

Lämnar du återbud

– 60 dagar före avresan kommer Bilda fakturera dig 30 procent av resans pris för att täcka kostnad för bokad flygbiljett. Lämnar du återbud 35 före avresan kommer Bilda fakturera dig 60 procent av resans kostnad för att täcka kostnad för bokad flygbiljett och boende. Lämnar du återbud senare än 35 dagar före avresan kommer Bilda fakturera/behålla 90 procent av resans pris.

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor.

Studieförbundet Bilda kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har Studieförbundet Bilda enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Resegaranti hos Kammarkollegiet

Att vi har ordnat med resegaranti innebär att du kan få ersättning om någon del av din paketresa eller sammanlänkade researrangemang blir inställd om vi skulle drabbas av insolvens.

Att vi har ordnat med resegaranti betyder att du har rätt till ersättning för den del av paketresan eller sammanlänkade researrangemanget som vi ansvarar för och som inte har fullgjorts.

Kontrollera att vi ordnat med resegaranti

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

EU direktiv 2015/2302

Läs mer om resegaranti hos Kammarkollegiet

Resegaranti hos Kammarkollegiet