Skip to main content

FolkUngar

Uppdaterad:

FolkUngar ger barn i hela Sverige möjligheten att på ett lekfullt sätt möta folkmusik. Teamet åker till skolorna för att sjunga, spela och dansa tillsammans med barnen.

Ett FolkUngarbesök i en skolklass är ett lustfyllt möte med sång, spel och dans. Grunden är folkliga visor, låtar och danslekar från trakten med moderna arrangemang och barnens egna tolkningar.

FolkUngars instrumentbank följer med vid varje besök. Där finns fioler och guituleles till alla. Instrumenten är stämda i färdiga ackord och färgkodade för att det ska låta bra och gå att spela med på en gång.

Utefter barnens idéer arrangerar vi musiken tillsammans. Här finns inget rätt och fel, allt är tillåtet. Klassen får också, med hjälp av en kreativ metod, göra en egen text om ett ämne som berör just dem. Beroende av hur mycket tid vi har på oss, går idén att bygga ut i det oändliga.

Slutresultatet spelas in och läggs ut på www.folkungar.se där barnen kan ladda hem låten som de varit med och skapat.

Bildas musik- och dansprojekt FolkUngapatrullen & Vinterfesten har nu också blivit bok!

Sagoboken FolkUngapatrullen och Vinterfesten av Eiwor Kjellberg och David Albertsson, illustrerad av Moa Olsson.

Den här boken är den första i en serie som handlar om FolkUngapatrullen och deras äventyr. Boken bygger på föreställningen med samma namn som gruppen FolkUngar har turnerat runt med i Sverige under flera år.

Det här händer
Du kommer att träffa Gittan och hennes lilla gris Lelle i varje bok, de har en egen gitarrfabrik där de tillverkar små gitarrer till musikskolor, cirkusorkestrar ja, väldigt många beställer gitarrer av Gittan och Lelle för att de låter så himla bra om dem. I den här boken bjuder Gittan och Lelle in till en vinterfest och var beredd på att det blir ett riktigt spännande äventyr någon har nämligen brutit sig in i gitarrfabriken och stulit alla gitarrer! En fartfylld och spännande jakt tar nu sin början där Gittan, Lelle och alla barnen följer spåren som tjuven lämnat efter sig. Boken belyser att allt inte är svart eller vitt. Det är viktigt att inte döma någon för snabbt, det kanske finns fler sanningar än bara en!

Studieplan, ackord och noter
I slutet av boken finns noter med ackord och FolkUngars pedagogiska upplägg med tips och trix hur du lätt spelar och sjunger och skapar egna små föreställningar med barn oavsett om du är förälder, ledare eller lärare. Musiken finns även att lyssna på eller sjunga och spela till på FolkUngars Youtube-kanal.

Kort om FolkUngar
FolkUngar startade som ett projekt i Studieförbundet Bildas regi år 2012 och sedan dess har gruppen mött över 55 000 barn i folkmusikworkshops och interaktiva barnföreställningar likt Vinterfesten.

Vi önskar er en härlig stund!  
Eiwor Kjellberg & David Albertsson

Beställ boken FolkUngapatrullen och Vinterfesten - Adlibris
Beställ boken FolkUngapatrullen och Vinterfesten - Folkmusikens hus (kommer snart)
Beställ boken FolkUngapatrullen och Vinterfesten - Bokförlaget K o R AB

FolkUngar på YouTube!

Kontaktpersoner

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Fler samarbeten, projekt och initiativ

#digistämman
  • Projekt och initiativ

#digistämman

En digital musikfestival för och av folkmusiker, där vi under våren 2020 livsände ett stort antal konserter och workshops med frilansande folkmusiker som på ...

#folkkursonline
  • Projekt och initiativ

#folkkursonline

Folkmusik-kurser online! För dig som är nyfiken på folkmusik, sång eller dans. Vi har de bästa digitala lärarna för dig. Du kan vara med, var du än befinner ...

#folkporträtt
  • Projekt och initiativ

#folkporträtt

En digital berättarkväll där nutida spelmän, sångare och folkmusikvetare får chansen att porträttera sina musikaliska förebilder. Bilda Folk vill med denna p...