Skip to main content

Cirkelsnack med Joel Halldorf

Uppdaterad:

Alla jagar vi efter det heliga, det som ger existentiell svindel, och vi söker svar på eviga frågor som: Vem är jag, vad är meningen – och finns det något som är värt att kallas heligt?

Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land, men det heliga existerar som en underström också i det sekulära. Det menar författaren och teologen Joel Halldorf som i sin bok Gud: Jakten undersöker de existentiella strömmar som flyter genom vår samtid.

Halldorf visar att jakten på det heliga finns överallt – i såväl politik och konsumtion som religion och radikalisering. Han placerar en rad så kallade sekulära fenomen sida vid sida med religiösa rörelser som amerikansk kristen höger, islam, pingstväckelse och Knutby-församlingen och argumenterar för att det inte är så stor skillnad på religiösa och sekulära som vi ibland antagit.

Joel Halldorf är docent och högskolelektor i kyrkohistoria vid Enskilda högskolan i Stockholm. Halldorf skriver ledare för tidningen Dagen och är medarbetare på Expressen Kultur. År 2018 var han aktuell med boken Gud: Återkomsten. Varför religionerna kommer tillbaka och vad det betyder (Libris).

Cirkelsnack med Joel Halldorf utgår från boken Gud: Jakten – Om de existentiella strömmar som flyter genom vår samtid.