Skip to main content
Regeringen skär ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner. Var tredje krona försvinner. Läs mer och agera nu

Bildas helgtips

Uppdaterad:

Jul och ledighet. Här listar vi tips på aktiviteter både ute och inne när du är ledig. Passa på att göra något som du inte brukar göra!

Ute

Åk skridskor
Njut av din omgivning på ett par skridskor. Kanske lyssna på en podd samtidigt om existentiell hälsa. Läs mer!

Bygg en snögubbe
En aktivitet man aldrig blir för gammal för! Scouter brukar vara bra på att bygga det mesta. Vill du också lära dig? Kika här!

Åk pulka
Ett vinternöje som både vuxna som unga uppskattar. Glöm inte att ta med varm choklad att dricka i backen! Känner du dig redor för mer glädje? Kolla in Musikschlaget! Läs mer!

Gå i skogen
Ta på din skönaste skor och ta en lång promenad i skogen. Krama ett träd och vänd sen hemåt! Är du intresserad av hållbar livsstil? Läs mer här!

Geocaching eller Pokemon Go
En uteaktivitet även för de barn eller vuxna som kanske inte jublar när friluftsliv kommer som förslag.
Tillsammans med den ideella föreningen Mind står Bilda bakom initiativet ”Vara nere”, som syftar till att öka kunskapen om psykisk ohälsa hos unga för att rusta dem för livet. Läs mer!

Mörkerkurragömma
På med varma kläder och glöm inte reflexerna. Kurragömma kan alla eller prova t.ex reflexvandring eller gå bara ut med ficklampor. Vill du lära dig mer om lampor, ljussättning och film? Kolla in Filmstigen. Läs mer!

Tänd en lykta
Tänd en lykta ute eller ta en promenad till kyrkogården för att tända ett ljus för någon viktig person. Bildablomman i Söderhamn har stödgrupper för barn som har en nära anhörig som inte lever längre. Läs mer!

Ta middagen utomhus
Tänd några marschaller på altanen och grilla korv. Till efterrätt njuter ni av grillade marshmallows. Ta del av utställningen Årsrika för berättelser om livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Läs mer!

Inne

Läs en bok
Läs en bok som du har i hyllan eller något ur en religiös skrift. Kanske vill du sen starta en egen bokcirkel. Då har vi tipsen här! 

Baka/laga mat
Laga något gott till middag som du aldrig lagat förut eller baka goda bullar till kvällsmyset? På nätet finner du alla möjliga recept på smaskiga rätter och sötsaker. Varför inte starta en studiecirkel och laga mat med några vänner? Läs mer! 

Lägg ett pussel
Gör plats på köksbordet och starta ett pusselbygge. Du övar din lösningsförmåga och det finns pussel med alla möjliga motiv och svårighetsgrader. Gillar du problemlösning så kan du också kika på Digitaljakten. Läs mer!

Ha en pysseldag
Skapa något personligt som du antingen kan ge bort eller behålla själv. Fixa en pysseldag och gör smycken, smällkarameller eller något helt annat. Kanske sadlar du sen om till att bli konstnär. Läs mer!

Sätt in foton i album
Nu är det dags att få ordning på det där albumet du påbörjade. Sätt på lite härlig julmusik och börja! Det kreativa kan bli en kraftkälla. Läs mer!

Musik
Lyssna på musik på ett språk du inte kan. Du kanske får inspiration till att börja sjunga i en kör eller starta ett band. Läs mer!

Poddar
Det finns mängder av bra poddar. Både för förströelse eller för att lära sig saker. Bilda har också poddar, t.ex. Brittas vardagsrum. Läs mer!

Melodikrysset med en vän eller släkting
En en musikalisk ordfläta ska lösas som sänds i Sveriges Radio P4 kl 10-11 varje lördag. Koppla upp släkt eller vänner och lös ordflätan tillsammans. Ju större åldersskillnad ni har desto lättare går det troligen att lösa flätan. Här finns tips på verktyg för videomöten!