Skip to main content

Sverige, Sverige fosterland

En antologi om nationalismen, kyrkan och samhället.

Sedan en tid sker i det svenska samhället förändringar i form av nationalistiska strömningar av en art och ett omfång som saknar motstycke sedan andra världskrigets slut. Hur ska kyrkor och samfund förhålla sig till nationalism och rasism i olika former i vårt svenska samhälle? Hur kan teologiska och samhällsvetenskapliga perspektiv beskriva och bidra till analysen av förändringar i opinioner och politiska manifestationer?

Sverige, Sverige fosterland bygger på en konferens på Teologiska högskolan Stockholm i december 2014, där deltagarna reflekterade över perspektiv och skiljelinjer som går i olika riktningar, med olika bakgrund och historisk förankring. Syftet var att belysa en dagsaktuell problematik utifrån såväl långsiktiga samhällsvetenskapliga och teologiska perspektiv som nyfunna förändringar i valmanskåren.

I denna bok presenteras de fyra föredragen vilka vart och ett på sitt sätt tar sig an några huvuddrag i denna utveckling. De är en utmärkt grund för fortsatta samtal. Boken innehåller dessutom en studieguide med samtalsfrågor och värderingsövningar som ett ytterligare bidrag till fördjupningen av sådana samtal.

Starta en studiecirkel eller samtalsgrupp

Om ni vill stara en studiecirkel eller samtalsgrupp inom Bilda, fyll i blanketten ”Anmälan om studieverksamhet” och skicka till ditt närmaste Bilda-kontor.

Hitta ditt närmaste Bilda-kontor

 

Bilda Östersund

 • Adress Studieförbundet Bilda
  Samuel Permans Gata 13
  831 31 Östersund

Bilda Edsbyn

 • Adress Studieförbundet Bilda
  Jonerskroken 2
  82833 Edsbyn

Bilda Rättvik

 • Adress Studieförbundet Bilda
  Järnvägsgatan 20A
  79531 Rättvik

Bilda Järvsö

 • Adress Studieförbundet Bilda
  Stenegård 8
  82754 Järvsö
Inga lokaler hittades.

Fler material och metoder

Kyrkan efter #metoo

Vill ni testa ett nytt samtalsmaterial som tar upp frågor kring hur ni som församling kan arbeta med frågor som rör #metoo?