Skip to main content

#hållbartmodelisch – Slow fashion Lidköping

I samband med Lidköpings hållbara modevecka vill vi på Studieförbundet Bilda peppa dig till att starta en studiecirkel i Slow Fashion! Vi har ett färdigutvecklat koncept med filmer, samtalsfrågor och utmaningar som du kan ta dig an tillsammans med en grupp vänner. Hör av dig till oss på Bilda om du vill sätta igång!

Detta gäller för er som vill starta Slow fashion i Lidköping.

Slow fashion, vägen till en hållbar garderob är ett studiematerial på grundnivå för dig som tillsammans med andra vill inspireras och peppas till en mer hållbar klädkonsumtion. Materialet är framtaget tillsammans med Johanna Nilsson, som bloggar och föreläser om hållbart mode.

Materialet bygger på fyra träffar, som kan göras digitalt eller fysiskt. På tre träffar tittar gruppen på en kort film och diskuterar de teman som tas upp. Inför varje ny träff får deltagarna en utmaning som de ska göra, som en hjälp på traven till att bli en mer hållbar klädkonsument. Studiecirkeln avslutas med en klädbytarträff.

Mellan 2000 och 2010 ökade vår klädkonsumtion med 50 %. I Sverige köper vi 13 kg kläder per år och person – och slänger i genomsnitt 8 kg i soporna.

Som hjälp till dig som cirkelledare finns en studieguide. Där finns tips på upplägg för din cirkel, förslag på diskussionsfrågor och länkar till vidareläsning. Studieguiden får du när du startar din cirkel.

Studiematerialet är tänkt som ett stöd för grupper att tillsammans diskutera och lära sig mer. Upplägget kan självklart anpassas efter deltagarnas önskemål och intressen.

Teman som behandlas är:

  • Problemen inom klädindustrin
  • Lär dig se vad som är bra kvalitet
  • För- och nackdelar med olika klädmaterial
  • Hur ser din klädkonsumtion ut?
  • Stilsjälvförtroende