Skip to main content

Klimatagendan – Sverige ställer om

Tillsammans med tankesmedjan Global Utmaning erbjuder vi ett folkbildningspaket om klimatomställningen. Målet är att öka kunskapen om klimatkrisen och ge verktyg som leder till handling. Materialet har en betoning på omställning kopplad till en arbetsplats eller organisation.

Detta material passar sig särskilt bra för dig som vill starta en studiecirkel tillsammans med kollegor eller förtroendevalda i ansvarsfunktion. Materialet kan även användas i en befintlig förening, församling eller med en grupp vänner.

Studiematerialet består av två fristående delar som med fördel kan kombineras. Materialet är framtaget, och sprids, i samverkan med flera fack- och studieförbund.

Kostnadsfritt att använda

Det är kostnadsfritt att använda, men vi vill att du registrerar din studiecirkel via Bilda. Använd formuläret nedan för att komma igång.

 

 

Klimatnyfiken

E-kursen Klimatnyfiken är den första och fristående kursdelen. Alla kan göra den själva hemma, framför datorn eller i telefonen.

Kursen är digital, tar en timme att genomföra och består av korta texter, filmer och interaktiva övningar som ger deltagaren kunskap om klimatkrisen och rättvis omställning. Klimatnyfiken är även en bra grund inför nästa kursdel – Klimatsamtal. De som går kursen får ett diplom.

I Klimatnyfiken fokuserar vi på en rättvis klimatomställning. Kursen har finansierats av Union to Union.

Klimatsamtal

Klimatsamtal är ett material för studiecirklar. Det är tänkt att användas i grupp med kollegorna på jobbet, medlemmarna i föreningen eller tillsammans med andra på fritiden. Klimatsamtal består av en studiehandledning som stöd för gruppens samtal och ett kurskompendium med fakta.

Studiecirkeln består av fem gruppträffar. Varje tillfälle har en tydlig form som rymmer både fakta och diskussion varvat med praktiska övningar. Den webbaserade handledningen är enkel, handfast och konkret.

Under kursen ligger fokus på gemensamt tänkande och görande för att aktivera engagemang och träna kollektiv handling. Kursledaren behöver inte några förkunskaper för att leda en grupp, då handledningen ger stöd.