Skip to main content

Inför föreningens årsmöte

Uppdaterad:

Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ och ska hållas varje år enligt föreningens stadgar. I tider då vi behöver hålla avstånd till varandra fysiskt ställs nya krav på dig som sitter i en föreningsstyrelse att hitta alternativa mötesformer.

Här har vi samlat resurser som kan hjälpa dig att genomföra ett så bra digitalt styrelsemöte som möjligt med din förening.

 

Goda råd från Conny Brännberg 

Conny Brännberg, politiker och ordförande i kulturnämnden Västra Götaland, har gedigen erfarenhet av mötesledning och ordförandeskap i diverse sammanhang. Han har även lett kurser i mötes- och sammanträdesteknik.

I filmen nedan ger han dig en samling goda råd inför ett årsmöte. 

  • Förberedelserna inför årsmötet (1:16 min in i filmen) 
  • Hur man genomför ett årsmöte (5:58 min in i filmen) 
  • Vad som sker efter årsmötet (22:06 min in i filmen) 
  • Om man ska mötas på nätet (23:53 min in i filmen)
Ett skrivbord med datorskärm, telefon, äpple och andra saker på

Förslag på digitala verktyg 

Att välja videomötesverktyg

Det finns många sätt att mötas med video, därför har vi samlat tips och råd kring en rad olika verktyg som finns tillgängliga här:

Att välja videomötesverktyg

VoteIT

VoteIT är ett system för att hålla bättre beslutsmöten över nätet. I VoteIT kan mötesdeltagarna diskutera, lägga förslag och rösta under mötets gång. Mötet kan ske helt över nätet eller som en kombination av online möte och vanligt möte där deltagarna träffas och använder VoteIT som beslutsstödsystem. VoteIT är i alla delar en fri och öppen programvara och omhändertas av den ideella föreningen VoteIT.

Läs mer om VoteIT

Percap

Med Percap-appen kan du presentera dagordning, fördela ordet, sammanlänka video, publicera öppen och sluten votering. Allt sker i realtid. För att säkerställa att rätt personer deltar loggar deltagarna in med Mobilt BankID. 

Läs mer om Percap

Kalender och en mobil

Användbara resurser 

Guide för årsmöte 

Malmö Ideella och MISO (företrädare för det samlade föreningslivet i Malmö) har tagit fram en hjälpsam guide med checklistor och ordförklaringar för termer som ofta förekommer i årsmötessammanhang. 

Ta del av Guide för årsmöte

Demokratins grammatik 

Vill du fördjupa dig i föreningsdemokrati vill vi rekommendera boken Demokratins grammatik. Boken är en verktygslåda för dig som vill bilda en ny föreningen eller utveckla en befintlig med utgångspunkt i allas lika värde och värdighet.  

Läs mer om Demokratins grammatik 

Utbildnings i föreningsteknik

Bilda erbjuder regelbundet utbildningar i föreningsteknik, med utgångspunkt i boken Demokratins grammatik. Håll utkik på vår hemsida efter kommande utbildningstillfällen, eller kontakta ditt närmaste Bilda-kontor om du vill arrangera en utbildning tillsammans med oss.