Skip to main content

Hemavanmötet: Samisk tro och serpentin - en utflykt till det samiska heliga berget

På Equmeniakyrkans sommarkonferens Hemavanmötet finns ett program för alla åldrar; bibelundervisning, gudstjänster, kreativa workshops, utfärder och utmaningar. Sjung med Samuel Ljungblahd, lyssna till Britta Hermansson och Tomas Sjödin, gå på dagstur och lär dig mer om tron och fjället. Konferensen äger rum i Hemavan 15-18 augusti och är öppen för alla.

Efter en dryg halvtimmes bilresa vandrar vi till berget Atoklippie, som av samerna har betraktats som ett heligt berg. Vi stannar till efter en kilometer vid den gamla nomadskolan och pratar om samisk kultur och teologi. Sedan är det ca 3 kilometer vandring, lätt stigande, genom gles björkskog och över kalfjället, till bergets fot där vi besöker en offerplats en bit upp. Där fördjupar vi oss ytterligare i samisk tro men tittar även på bergets mycket speciella geologi och växtlighet. De som vill kan gå vidare till toppen medan andra kanske vill ta det lugnt och se sig omkring där vi har basläger vid en liten sjö.

Tid: Avförd 10.30 från Hemavan Fjällstation. Beräknad hemkomst ca 16.00.

Plats: Atoklippie

Transport: Vi åker i egna bilar.

Att tänka på: Relativt lätt vandring. Ta med lunch. Max antal 15 st.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Samhällsengagemang

Mer inom Geografi och historia