Lär dig lära ut om Bäckadräkten
Uppdaterad:
Gillar du att sy och handbrodera? Då ska du hänga med i Bildas cirkelledarutbildning där den ickebinära Bäckadräkten är vår grund och inspiration. Du kan efter utbildningen leda din egen nyskapande folkdräktscirkel och sprida kunskapen vidare. Utbildningen är gratis!
Folkdräkt, frihet & identitet – varmt välkommen att delta i en utbildning för att leda en nyskapande folkdräktscirkel med den ickebinära Bäckadräkten som grund och inspiration. Bäckadräkten sammanväver manliga och kvinnliga ideal och normer i svensk folkdräktstradition i en ny typ av folkdräkt – en folkdräkt för alla.
Träffarna
Cirkeln är en hybridcirkel – första träffen sker online för att lära känna varandra och samtala om hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. Där får du också veta vilket material du själv behöver införskaffa. Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats. Vi kommer också att titta på Bäckadräkten och får chans att ställa frågor till Fredy, dräktens skapare om varför de skapade en ickebinär folkdräkt.
Vi träffas sedan fysiskt i Blå Huset i Malmö fredag den 8 november till söndag den 10 november. Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats.
Förkunskaper
Du förväntas ha grundläggande kunskap i att sy för hand och på maskin och ha en vilja att föra hantverket vidare i en cirkel i ditt område. Till träffen tar du med dig ditt påbörjade projekt, av eget val, eller utifrån Bäckadräktens mönster. Du får del av det digitala mönstret på förträffen.
Vi tänker tillsammans
Under helgkursens gång kommer vi att lära oss om Bäckadräktens värdegrund samt hur en studiecirkel i att sy dräkt kan organiseras och ledas. Vi kommer att lägga stor vikt vid att lära känna varandra och hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen.
• Bäckadräktens värdegrund och dess budskap
• Skapandet av en trygg och inkluderande miljö för deltagarna
• Grundläggande genomgång av HBTQAI+ rörelsens stora ordförråd
• Hantering av diskussioner och eventuella starka känslor som kan uppstå
• Hur startar jag en studiecirkel?
Vi skapar tillsammans
Börja sy från symönstret till Bäckadräkten eller ta med ditt folkdräktsprojekt och sy tillsammans. Handbrodera detaljer. Hur kan jag ge min dräkt en personlig prägel? Här får vi även stöd av Luisa Caronelli, textilkonstnär och kulturhistoriker i Malmö, som har Blå Huset som arbetsplats.
Vi planerar tillsammans
Efter avslutad utbildning kommer du att vara rustad att starta en cirkel där du bor med stöd från vårt community, och därigenom hjälpa andra att förverkliga sina drömmar om en unik dräkt. En avslutande digital träff planeras in.
Tider, boende m m
Tisdag 15 oktober digital förträff.
Fredag 8 november kl 18-20: Uppstartsinfo och introduktion.
Lördag 9 november kl 10-16: Workshop
Lördag kl 19: Efterhäng och föreställning med Fredy på Hypnos Theatre som ligger intill Blå Huset. Det är då öppet för allmänheten så ta med vänner. Entré för konserten gratis för kursdeltagare, 100/200 kr för övriga (det lägre priset om du är student/arbetslös eller av annan anledning har låg inkomst). Läs mer om föreställningen längst ner på sidan.
Söndag 10 november kl 10-14: Workshop och avslutning.
Tisdag 26 november digital efterträff, kvällstid.
Om du vill bo över i Malmö finns t ex vandrarhemmet Rut & Ragnar på promenadavstånd från kurslokalen: https://www.rutochragnars.se
Om du reser kollektivt till Malmö passar det bra att ta tåget till Triangeln och sedan t ex stadsbuss 1 till hållplatsen Malmö Lönngården. Därifrån är det gångavstånd till Blå Huset.
Kaffe & te finns, övrigt som du vill äta tar du med själv. Kyl och mikrovågsugn finns. Det finns också matställen i närheten, t ex falafel.
Ledaren
Fredy Samuel Lundh (hon/han/de/dem) är baserad i Göteborg och arbetar som artist, föreläsare, arrangör, skräddare och projektledare. Läs mer på: fredyclue.com
Bäckadräkten är Sveriges första genusinkluderande folkdräkt, skapad av Fredy Samuel Lundh, med hjälp av textildesignern Ida Björs och ett team av queerkonstnärer och folktraditionsnördar.
Föreställning: VAD GÖMMER DU?
En queer resa genom folkkultur
När Fredy Samuel Lundh fann folkmusiken var det som att hitta hem. Men vägen till att hitta sig en folkdräkt var en helt annan. I sin alldeles egna Bäckadräkt väver Fredy samman manliga och kvinnliga normer och visar att det är möjligt att tänja på både genusgränser och traditioner. Med Fredys egenskrivna musik på nyckelharpa, sång och beats tas vi med på en personlig resa genom känslor och insikter. ”Vad gömmer du?” är en berättelse om de inre hindren som håller oss tillbaka för att öppna fler och större möjligheter.
Föreställningen rymmer berättelser om det queera och traditionella och om hur traditioner kan utvecklas och leva vidare så att de passar fler och hjälper samhället framåt. Föreställningen är ca 60min och passar alla ådrar. Arrangemanget avslutas med en fråge- och pratstund. Mer om föreställningen hittar du här: https://www.facebook.com/events/8328055860603957
VÄLKOMNA TILL MALMÖ!